طریقه شکایت به تعزیرات حکومتی
در زندگی روزمره همواره مصرفکنندگان مورد ظلم و بیعدالتی هستند. این بیعدالتی ناآگاهی از فرایند تولید کالاها و ترکیبات آنها تا عوارض مصرف کالاهای زیانبار و حتی قیمت غیر منصفانه و ضعف خدمات پس از فروش را در بر میگیرد. کم نیستند افرادی که به دلیل یکی از این موارد از خدمات یا کالایی که استفاده کردهاند، متضرر شده یا آسیب دیدهاند و به هر حال از پولی که پرداخت کردهاند رضایت ندارند.
گاهی در فرآیند خرید و یا دریافت خدمات پس از فروش، اختلافاتی بین فروشنده و خریدار یا مصرف کننده به وجود می آید که باعث تضییع حقوق یکی از طرفین (غالبا مصرف کننده) می گردد. از این رو لازم است راه کارهایی برای احقاق حقوق مصرف کننده وجود داشته باشد. اهم نهادهایی که می توانند در این زمینه کمک کننده باشند عبارت اند از: سازمان تعزیرات حکومتی، سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و اتحادیه های صنفی مرتبط.
در این مقاله به طریقه شکایت به تعزیرات حکومتی و مرجع رسیدگی کننده به تخلفات صنفی خواهیم پرداخت.
هدف از تنظیم شکایت برای تعزیرات
جدا از جرایم کیفری در جایی دیگر مانند اصناف و واحدهای صنفی ممکن است تخلفی از مقررات و نظامات دولتی اتفاق بیفتد که مفهوم آن با جرم و بزه در دعاوی کیفری متفاوت است. در دعاوی کیفری همانطور که گفتیم هدف از تنظیم شکوائیه رسیدگی به جرایمی است که موجب آسیب و صدمه جانی و مالی مجنیعلیه شده است، مانند قتل، ضرب و جرح، سرقت و غیره.
اما هدف از تنظیم شکایت برای تعزیرات، رسیدگی به تخلفات صنفی و اقتصادی مانند: گرانفروشی، کمفروشی، احتکار، عدم صدور فاکتور، عدم درج قیمت و غیره… است.
مرجع رسیدگی کننده به تخلفات صنفی
مرجع رسیدگیکننده به تخلفات صنفی و اقتصادی سازمان تعزیرات حکومتی است؛ طبق قانون سازمان تعزیرات حکومتی به امور مربوط به تخلفات ناظر بر کالا و خدمات رسیدگی میکند و در واقع تخلفاتی که در کار تولید، توزیع و فروش کالا و خدمات است مطرح است در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی خواهد بود. در حقیقت سازمان تعزیرات حکومتی خود به طور کلی به این موضوع رسیدگی نمیکند بلکه دارای شعبی است که زیر نظر این سازمان به پروندهها رسیدگی میکنند. مانند اتحادیههای صنفی، سازمان حمایت از مصرفکنندگان.
تنظیم شکوائیه برای رسیدگی به تخلفات صنفی
رسیدگی به تخلفات واحدهای صنفی تنها منوط به وصول شکایت یا گزارشی از اتحادیهها نیست بلکه شعب تعزیرات حکومتی بلافاصله پس از گزارش مأمورین سازمان بازرسی و نظارت بر قیمت و توزیع کالا و خدمات و همچنین گزارش سازمان بازرسی کل کشور و سایر مراجع قضایی، دولتی و انتظامی شروع به رسیدگی مینمایند.
مردم و افراد عادی میتوانند با شماره ۱۳۵ تماس بگیرند و تخلف را گزارش دهند و یا در سامانه جامع پاسخگویی به شکایات سازمان تعزیرات حکومتی در پایگاه اینترنتی این سازمان شکایت خود را مطرح کنند. برای ثبت شکایتهای خصوصی به قسمت ثبت شکوائیه مراجعه کرده و با وارد کردن اطلاعات، شکایت خود را ثبت نمایید. همچنین برای پیگیری شکایت خود، قسمت پیگیری شکوائیه را انتخاب کرده و با ثبت شماره پیگیری خود ادامهی کار خود را طبق روال پیگیری نمایید.
هیئت بدوی و تجدید نظر در سازمان تعزیرات حکومتی
رسیدگی در هیئت بدوی:
شکایات و گزارشهایی که از جانب مردم و بازرسین در خصوص این تخلفات ارائه میشود، ابتدا توسط اتحادیههای صنفی مورد بررسی قرار میگیرد و ضابطین اتحادیه ظرف مدت ۱۰ الی ۱۵ روز مهلت دارند تا به شکایات ارائه شده رسیدگی کنند.
پس از رسیدگی شعب بدوی، یک نسخه از گزارش ارائه شده را به سازمانهای نظارت و بازرسی ارسال میکنند تا حداکثر ظرف مدت ۱۵ روز نظرات کارشناسی خود را جهت ملاحظه در صدور رأی به شعبهی مربوطه تسلیم نمایند. با توجه به نوع تخلفی که صورت گرفته، شعب سازمان تعزیرات جهت رسیدگی به اینگونه تخلفات متفاوت است. پس از آن احضار متهم صورت می گیرد برای ارائه ی دفاعیات خود، و اگر متهم در جلسه حضور پیدا نکند، حکم به صورت غیابی صادر خواهد شد.
رسیدگی در هیئت تجدید نظر:
محکومعلیه و همچنین شاکی میتوانند نسبت به حکمی که در مرحلهی بدوی صادر شده است تقاضای واخواهی و تجدید نظرخواهی کنند. مهلت تجدیدنظرخواهی برای محکومعلیه و شاکی ده روز از تاریخ ابلاغ و نسبت به سایر اشخاص سه ماه از تاریخ ابلاغ است.
بر اساس ماده ۲۳ آییننامه تعزیرات حکومتی اشخاص زیر نیز حق تجدیدنظرخواهی از کلیهی آراء شعب بدوی را دارند:
۱) روسای سازمان های تعزیرات حکومتی و بازرسی و نظارت
۲) اعضای کمیسیون هماهنگی امور تعزیرات در استان و شهرستان مربوطه
۳) شاکی خصوصی پرونده در صورت برائت متهم
جهت دریافت هرگونه مشاوره در زمینه طریقه شکایت در تعزیرات حکومتی با ما تماس بگیرید